Gran Canaria
Den officiella webbsidan för turism på Gran Canaria
Silueta Gran Canaria Sitemap
Gran Canaria

Gastronomi

Mat för trevliga tillfällen

Tänk dig att du när du ikväll öppnar kylskåpet hittar följande:

En ocean av smaker som hoppar direkt ner i grytan från havets botten. Det handlar också om frukter och grönsaker från ön med det fina klimatet. En härlig sås lagad med recept från hundra olika håll.

Fat med skrynklig potatis och mojosås
Tropiska frukter

Ja, något åt det hållet är Gran Canarias kök. Ett kompendium av smaker från 117 kontinenter. På en ö full av inflytandet från kulturer och traditioner. En gryta tillagad med produkter framtagna under inflytande av Gran Canarias vackra väder och allt förenat med produkter från havet som omringar vår ö.

 

Om du reser till Gran Canaria måste du ägna lite tid åt att lära känna de många trevliga tillfällenas kök, öns matlagning. För att uppleva detta bör du börja med los enyesques (aperitif) och sedan bör du unna dig att njuta av en god första rätt. Kanske en fisksoppa eller en soppa på vattenkrasse.

Ett par ler och skålar vid lunchen
Ett par samtalar medan de dricker ett glas vin

Därefter är det dags för t.ex. en utmärkt “vieja sancochada” (kokt fisk). Naturligtvis ihop med papas arrugadas. Men glöm för den delen inte bort en god kötträtt som ger en perfekt anledning till att avsmaka någon av de goda kanariska vinerna.

Till sist i vårt korta förslag (kom hit och upptäck att det finns mycket mer) föreslår vi en dessert med Bienmesabe, en söt mandelsås som kommer från bergstrakterna och förgyller de flesta av öns restauranger.

Dessert med Bienmesabe
Urval av ostar och vin

På Gran Canaria flockas nöjda gäster på uteserveringarna, flertalet med utsikt över havet i ett speciellt ljus när aftonen kommer.  Belåtna gäster tack vare en unik gastronomi, mycket god, omväxlande och med utmärkta produkter som delvis också kommer direkt från havet som finns alldeles i närheten.   Allt tillagat med kärlek, med några skedar blå himmel och alltsamman kryddat med trevligt sällskap. Vilken möjlighet att avnjuta tusen glada ögonblick.

Ta med dig maten hem från de trevliga stunderna
Här finner du Recepten till Gran Canarias gastronomi
Vi börjar med Enyesques (aperitifen)
Och fortsätter med första rätten
Vi berättar också om flera huvudrätter
Och naturligtvis desserterna

Och glöm inte öns goda viner!

Det finns en ö av smakupplevelser som kokas på Gran Canaria.
Klicka och upptäck vad varje kommun döljer...

Agaete - Agüimes - Artenara - Arucas - Firgas - Gáldar - Ingenio - Las Palmas de Gran Canaria - Mogán - Moya - San Bartolomé de Tirajana - La Aldea de San Nicolás - Santa Brígida - Santa Lucía - Santa María de Guía - Vega de San MateoTejeda - Telde - Teror - Valleseco - Valsequillo de Gran Canaria