Gran Canaria heeft een venster naar de sterren dat al eeuwenlang wordt gebruikt. De eerste bewoners van het eiland keken al naar boven.
De oorspronkelijke bevolking beschikte over een groot aantal plaatsen waar zij de hemel observeerden - de stand van de sterren had een grote invloed op het leven. We weten inmiddels dat de Canariërs uit de oudheid veel kennis bezaten over de hemellichamen en hun cycli.
Ook de tijdsbepaling werd aan de hand van de stand van de sterren bijgehouden. Er werden ook evenementen georganiseerd afhankelijk van de stand van de zon, de maan en de sterren.
Dit deel van de geschiedenis is terug te vinden bij de astro-archeologische vindplaatsen op verschillende punten van het eiland. Een van deze plekken is Risco Caído, in Artenara. Deze plaats ligt aan de linkerkant van het diepe dal, dat in het Spaans ook zo heet: Barranco Hondo, tussen de gemeenten Gáldar en Artenara. In een van de grotten van het complex is iets speciaals aan de hand. De zonnestralen schijnen door een open ruimte bovenin de grot, en verlichten het interieur op een verrassende manier, zodat zelfs de decoraties met dit natuurlijke licht zichtbaar zijn. Op de steen zijn driehoeken geschilderd waarbinnen de zonnestralen vallen. Deze lijken symbool te staan voor vruchtbaarheid en geven aan hoe belangrijk deze plaats geweest moet zijn voor de eerste bewoners van het eiland.
De vruchtbaarheidssymbolen hangen ook samen met de landbouwseizoenen in de oudheid. Risco Caído is een van de meest spectaculaire grottencomplexen op het eiland. De grotten zijn een favoriete bestemming voor alle soorten bezoekers van het eiland, van toeristen tot wetenschappers en journalisten.
Op de route langs de belangrijkste vindplaatsen met astronomische aspecten op Gran Canaria, is ook de necropolis van Arteara heel bijzonder. Een van de grafheuvels, de “koningsheuvel”, wordt jaarlijks op maar één dag, de dag van de equinox, door de stralen van de zon beschenen. Mogelijk werd de dodenstad juist op deze plek waar de zon alleen schijnt tijdens de equinox gebouwd, met de belangrijkste grafheuvel op de meest prominente plaats.
Dit is vergelijkbaar met de Roque de Bentayga, waar de zon tijdens de equinox direct op een in de steen uitgehakt symbool schijnt.
Een van de meest bijzondere fenomenen doet zich echter voor in Cuatro Puertas, een kenmerkende plaats in Telde. Slechts eens per jaar, op de langste zomerdag, dringt de zon in de grot door en schijnt door de cirkels die de toegang vormen. Het licht wordt perfect gereflecteerd op in een holte in de stenen muur. De grot werd waarschijnlijk gebruikt als heilige plaats voor een op de sterren gestoelde cultus.
Ook de maan zorgt voor magische momenten tussen Roque Nublo en La Rana, een gebeurtenis die maar eens per 18 jaar plaatsvindt en die slechts is te zien vanuit het midden van de aangelegde holte in het Almogarén del Bentayga, in Tejeda. Vanuit hetzelfde almogarén is elk jaar tussen 21 en 22 maart de winterequinox te zien tussen de twee toppen van de “Pico las Nieves”.
Een tocht langs deze plaatsen om de inheemse constructies en de symbolen te leren kennen, geeft aan hoe veel de oorspronkelijke bevolking van het eiland van de astronomie geweten heeft, zonder te beschikken over de technologie van vandaag.
Heerlijk wandelen en onderweg sterren kijken?
Ontdek de hemel boven Gran Canaria met Astroeduca. Wil je meer over de sterrenhemel weten?
Het bedrijf AstroGC organiseert excursies vanaf je hotel om de spectaculaire sterrenhemel in de bergen in het zuiden van het land te leren kennen.