Gran Canaria
Gran Canaria
Het eiland

Feesten en festivals

Feesten en festivals

Guía heeft het veel feesten die voor toeristen aantrekkelijk zijn, en we noemen hier de drie belangrijkste.

De kaasfeesten, de Fiestas del Queso, die achtereenvolgens in het centrum van Guía en Montaña Alta worden gehouden van de laatste week in april tot de eerste dagen in mei, trekken altijd veel publiek. De feesten zijn een promotie van het meest kenmerkende product van de gemeente: de Flor de Guía-kaas. Rondom deze feesten worden folklorefestivals gevierd, zijn er wedstrijden in de traditionele eilandsporten en wordt er natuurlijk kaas geproefd.

Het Mariafeest, de Fiesta de Las Marías is het belangrijkste feest in de gemeente. Dit wordt sinds 1811 in het derde weekend van september gevierd. Toen beloofden de bewoners elk jaar offerandes aan de Maagd Maria te brengen als gehoor werd gegeven aan hun smeekbede ze te verlossen van de sprinkhanenplaag die de velden teisterde.

De processiegangers van alle wijken in het dorp en de omliggende gebieden gaan onder begeleiding van trommels naar de kerk en leggen daar hun meegenomen takken neer voor het Mariabeeld. Het Fiesta de Las Marías eindigt met een grootse traditionele optocht.

Op de eerste dagen van augustus vinden in Guía ook de Fiestas de la Virgen plaats ter ere van de beschermvrouwe van de gemeente: Nuestra Señora de Guía. De festiviteiten hebben vooral een religieus karakter tijdens de activiteiten op de dag van de beschermvrouwe, zoals de mis en de processie. Daarna vinden vrolijke en bijzondere tradities plaats, zoals de carrera de cintas (de serpentinejacht) en de batalla de flores (een confettigevecht).

Andere evenementen die in Guía plaatsvinden zijn het nationale gitaarfestival (in juni/juli), het nationale folklorefestival (tijdens de eerste weken van augustus ter gelegenheid van de patroonsfeesten) en de internationale clinic voor scheidsrechters (die meestal in april wordt gehouden).

Geschiedenis

Na de verovering van Gran Canaria in 1483 werd een begin gemaakt met de verdeling van gronden. Don Sancho de Vargas y Machuca kreeg de heuvelrug tussen de dalen van Garzas en Guía.

De geschiedenis van Guía begint wanneer Don Sancho besluit een kerk ter ere van Santa María de Guía te bouwen. De kerk is in 1509 gewijd. Daarna ontstaat om de kerk het dorp Guía.

In 1526 scheidt Guía de Gran Canaria zich af van Gáldar, een beslissing tegen de zin van de bewoners van Gáldar. De eerste burgemeester van Guía wordt Fernando Alonso de la Guardia.

Aan het einde van de zeventiende eeuw bestaat het dorp uit twee wijken om de twee kerken: de ene wijk rondom de kapel van San Roque en de andere wijk rondom de kerk Santa María de Guía.

Tijdens de achttiende eeuw gaat het Guía in economisch, maatschappelijk en cultureel opzicht voor de wind - in die tijd is ook sprake van een sterke toename van de bevolking.

Geografie

Santa María de Guía ligt in het noorden van Gran Canaria. In het oosten grenst Guía aan Moya; in het westen aan Gáldar, waarbij de scheidslijn door de bergen, de 'Montaña de Guía-Gáldar' loopt; in het zuiden ligt de oude vullkaankrater Caldera de Los Pinos, die ook tot Gáldar behoort.

De gemeente strekt zich uit in de vorm van een driehoek en beslaat 42,59 vierkante kilometer en ligt op een hoogte van 180 meter boven de zeespiegel.

De gemeente heeft een rotsachtige kust, waar erosie gezorgd heeft voor steile kliffen.

De natuur van Guía kenmerkt zich door een grote variëteit aan ecosystemen en landschappen. Deze diversiteit heeft ervoor gezorgd dat veel delen van de gemeente door de overheid als beschermde natuurgebieden zijn aangewezen. Zo vind je hier het natuurreservaat van Brezal, het landschapspark Doramas, het natuurmonument Montañón Negro en natuurreservaat van de bergtoppen, 'Paisaje Protegido de las Cumbres' - al deze natuurgebieden strekken zich uit tot andere gemeentes.

Economie

Tijdens de twintigste eeuw vormde de landbouw het voornaamste middel van bestaan in Guía met bananenplantages in de kustregio en traditionele veehouderijen in het heuvelland en de bergen.

Guía is ook rijk aan water, wat te merken is aan de vele putten, dammen en waterreservoirs.

Aan het einde van de twintigste eeuw heeft het dorp een grote toename van het toerisme doorgemaakt die hier en daar tot excessen heeft geleid. Vandaag de dag is de economie van Guía diverser geworden, met een toename van de tuinbouw en fruitteelt. Guía heeft een grote productie van vooral bananen en tomaten uit de glastuinbouw.