De feesten ter ere van de beschermheilige van het dorp, San Mateo, worden op 21 september gevierd. Het dorp wordt dan een paar dagen door de feestgangers overgenomen, waarbij een processie met offerande het hoofdonderdeel vormt. Ook worden er paardenrennen georganiseerd en vindt een veemarkt plaats.
De eerste zondag van juli vindt een braderie plaats ter gelegenheid van het landbouwfeest Fiesta del Agricultor. De braderie wordt druk bezocht en er worden demonstraties gegeven van typische boerenactiviteiten, zoals het melken van de koeien of het ploegen van het land met paarden. Het feest wordt omlijst door traditionele muziek en folklore.
Ook in juli wordt in Las Lagunetas het Fiesta de los Indianos gevierd. De 'Indianos' zijn de mensen van het eiland die in tijden van crisis naar Zuid-Amerika en Cuba emigreerden.
De geschiedenis van Vega de San Mateo begint pas 200 jaar geleden. In deze streek vestigde zich in de oudheid de oorspronkelijke bevolking, omdat het bos hen alles bood wat ze nodig hadden voor zichzelf en hun vee.
Na de verovering van Gran Canaria werden de gronden onder de veroveraars verdeeld. Het huidige territorium van San Mateo, dat in de oudheid Tinamar heette, omvatte een streek die La Vega werd genoemd en de huidige dorpen San Mateo en Santa Brígida omvat. De streek La Vega bestond uit drie gebieden: La Vega de Arriba, wat nu San Mateo (Tinamar) is, La Vega de En medio, waar El Madroñal ligt en uiteindelijk la Vega de Abajo, dat overeenkomt met de gemeente Santa Brígida.
In de achttiende eeuw nam in Vega Alta de bevolking toe. De slechte staat van de wegen en de afstand tot de parochie van la Vega leidden ertoe dat de toenmalige bewoners en verzoek indienden voor een eigen kerk. Ze kregen hiervoor toestemming en zo werd een kerk gebouwd in de regio Vega de Arriba, die aan San Mateo werd gewijd. De regio kreeg in 1800 een eigen parochie. Zoals voor veel dorpen op het eiland gebeurde, was dit ook hier de eerste stap naar zelfstandigheid.
Nu het dorp als parochie onafhankelijk was, wilden de bewoners ook als gemeente onafhankelijk van Santa Brígida worden. Aan het begin van de negentiende eeuw werd het dorp San Mateo zelfstandig van La Vega. In die tijd stonden er ongeveer 600 huizen in San Mateo cen steunde de economie op de landbouw, de veeteelt en de rijkdom aan water. Deze omstandigheden duurden voort tot de twintigste eeuw, toen economische veranderingen plaatsvonden en de primaire sector een cirisis doormaakte. De bouw en de dienstverlening maakten echter een groei door in een tijd waarin veel bewoners naar de stad trokken en in andere sectoren dan de landbouw werd geïnvesteerd.
San Mateo ligt in het centrum van het eiland Gran Canaria, op 22 kilometer afstand van de hoofdstad. Om het dorp heen liggen Valleseco, Tejeda, Santa Brígida, Valsequillo en San Bartolomé de Tirajana. De oppervlakte is 37,89 vierkante kilometer, waarvan 47% wordt ingenomen door het natuurreservaat van de bergen van Gran Canaria, het Espacio Protegido de las Cumbres. Het dorp ligt op 800 meter hoogte en strekt zich uit tot het Centraal Massief, waar de hoogste bergtoppen van het eiland zijn te vinden: Pico de las Nieves, op 1961 meter hoogte, Los Pechos, op 1945 meter en Roque Saucillo, op 1850 meter. Het hoogste deel van de gemeente in de bergen wordt doorsneden door de oorsprong van een aantal dalen, de Barranco Guiniguada, Barranco de la Higuera en de Barranco de la Mina, die samen met de steile hellingen en toppen zorgen voor een bijzonder afwisselend en indrukwekkend landschap.
De Barranco de la Mina loopt over het eiland Gran Canaria naar het noordoosten om in de hoofdstad van het eiland te eindigen. La Mina heeft een kleine waterstroom doordat al eeuwenlang water wordt overgebracht van van het dal van Tejeda naar het dal van Guiniguada, door middel van een tunnel die de bergen doorsnijdt en daarom La Mina (de mijn) heet.
De steile dalen en hellingen in San Mateo en het bijzondere microklimaat dat hier heerst hebben gezorgd voor een prachtig groene en gevarieerde natuur.
La Vega de San Mateo is een gemeente met een lange traditie van landbouw en veeteelt, dankzij de ligging, de klimatologische omstandigheden en de vruchtbaarheid van de grond die daardoor wordt bereikt. Het uitgebreide netwerk van kleine dalen en stroompjes zorgt ervoor dat het water alle uithoeken bereikt. De velden die worden bewerkt zijn klein en de gewassen die hier groeien zijn grotendeels voor eigen gebruik. Naast deze kleinschalige landbouw worden ook veel geiten gehouden.
In San Mateo worden dan ook allerlei heerlijke kazen geproduceerd.
Het mag duidelijk zijn dat de landbouw en de veeteelt niet meer zo belangrijk zijn als vroeger. De meeste bewoners zijn werkzaam in de dienstensector en de bouw.