De geschiedenis van Santa Brígida wordt in het landschap om het dorp weerspiegeld, een excursie die zeer de moeite waard is. Het grottencomplex Cueva de Los Frailes geeft een beeld van de oorspronkelijke bewoners van de streek. Deze is uitgehouwen in de vulkaan La Caldereta en ligt naast de brug van La Calzada. Dit complex met 37 natuurlijke grotten werd in 1933 ontdekt.
Een ander grottencomplex, Cueva de los Canarios, bevindt zich aan de noordkant van de vulkaankrater la Caldera de Bandama. Deze grot werd door de oorspronkelijke Canariërs als graanschuur gebruikt, en heeft inscripties in Arabische talen, die in de negentiende eeuw zijn ontdekt Een aantal kommen van aardewerk die hier gevonden zijn, vormen onderdeel van de collectie van het Canarisch Museum. Ook in de dalen van La Angostura en Las Meleguinas zijn de overblijfselen van de oorspronkelijke bewoners te vinden. Je vind hier in de bergen uitgehouwen grotwoningen, graanschuren en wegen. Het grote historische belang van deze streek heeft ertoe geleid dat deze als cultureel erfgoed is aangewezen. In de buurt van La Angostura is de archeologische vindplaats Tejar. De naam Tejar heeft betrekking op de steenoven (voor dakpannen) die hier vanaf de zestiende eeuw stond. Hierin is een muur van gestapelde stenen te vinden die aannemelijk maakt dat hier een huis of graftombe van de inheemse bewoners stond. Ook zijn hier stukken aardewerk, houtsnijwerk en bijzondere schilderingen aangetroffen.
Een wandeling door het dorp leidt zeker langs de kerk van Santa Brígida. Op de plaats van de huidige kerk werd al in 1525 een eerste kerkje gebouwd. Deze werd door een brand verwoest en de huidige kerk heeft een neogothisch uiterlijk en een interieur dat typisch is voor de kerken op het eiland: drie schepen van gelijke grootte, tongewelven met kenmerken van de oorspronkelijke constructie. Ook het landbschapspark Parque Agrícola Guiniguada, naast het palmbos Satautejo, is een bezoek waard.
In de nabijheid van Santa Brigida liggen prachtige landschappen met bijzondere planten en bomen, zoals de drakenbloedboom in de Barranco Alonso. Deze ongeveer 500 jaar oude en enorme drakenbloedboom groeit uit een spleet in een verticale rotswand.
De bergachtige Monte Lentiscal kenmerkt zich door de veelheid aan inheemse boomsoorten die je ook in plaatsaanduidingen terugvindt, zoals mastiekbomen, Atlantische terpentijnbomen (Pistacia atlantica), mocans (Visnea mocanera), aardbeibomen, drakenbloedbomen, wilde olijfbomen en jeneverbesstruiken. Dit bos is in oppervlakte sterk afgenomen door bouwactiviteiten en het gebruik als landbouwgrond, vooral wijngaarden.
Het natuurmonument Bandama, een oude vulkaankrater, is 325 hectare groot, heeft een diameter van ongeveer 1 kilometer en ligt op 574 meter hoogte. Het is de grootste vulkaan met recente activiteit op Gran Canaria. De vulkaan bestaat uit een bijna symmetrische sintelkegel, met een hoefijzervormige krater die open is naar het noordwesten op de scheiding van de ravijnen Las Goteras en Los Hoyos. De uitbarsting van de vulkaan leidde tot de neerslag van een laag lavagesteente van gemiddeld vier meter dik. Hiermee ontstond het grootste gebied met pyroclastisch materiaal op het eiland.
De top van de krater geeft uitzicht over een groot deel van het eiland Gran Canaria. Naast de krater, de caldera, liggen de golfclub en de paardensportclub van Bandama.
Santa Brígida heeft ook een aantrekkelijke gastronomische route voor haar bezoekers, de wijnroute: Ruta del Vino. De eerste stop heet 'de wijnpersen': Los Lagares, in de buurt van de krater van Bandama. Er zijn in totaal zeven wijnboerderijen. In deze omgeving ligt ook een traditioneel Canarisch landhuis en de plaats waar de Nederlanders ooit werden verslagen, dat La Cruz del Inglés (het Engelse kruis) wordt genoemd. Deze plaats staat op de grens van Santa Brígida en Las Palmas de Gran Canaria. De route gaat verder via de Caldera de Bandama. De naam van de krater is afkomstig van de Nederlandse koopman Daniel Van Dame die hier in de zeventiende eeuw wijn verbouwde. De weg leidt verder naar de bergachtige Monte Lentiscal, waar een monument staat voor de wijnbouw in de streek. De heerlijke wijn van de Monte kan in één van de bodega's in de buurt worden geproefd. Een aantal van deze wijnen hebben een oorsprongsbenaming van Gran Canaria. Op weg naar de top van de Caldera kom je langs de wijngaarden die op terreinen met lavagesteente liggen, dat hier picón wordt genoemd.
Op de ochtenden van de zaterdag en zondag wordt in Santa Brígida de weekmarkt en de kunstnijverheidsmarkt gehouden. Deze wordt door bewoners en toeristen bezocht voor de heerlijke plaatselijke producten, vele soorten kaas, boerenbrood, jam, imkerhoning en allerlei soorten gebak.
Santa Brígida heeft een ambachtelijke keramische traditie voor de productie van servies van aardewerk. De meeste keramiekwerkplaatsen zijn te vinden in La Atalaya. In het historisch centrum van La Atalaya in Santa Brígida, is het ecomuseum voor keramiek gevestigd in een grotwoning, Casa Alfar de Panchito. Een traditionele werkplaats voor keramiek is het Centro Locero de La Atalaya.
Santa Brígida stond ook jarenlang bekend voor de productie van snaarinstrumenten, zoals de timple (Canarische gitaar), de Spaanse gitaar en de bandurria (Spaanse luit) waarvoor houtsoorten uit de buurt werden gebruikt: noten-, sinaasappel- en rozenhout. Het typisch Canarische kantwerk en borduurwerk is ook in het dorp te koop en ook worden hier bezems van palmbladeren gemaakt.
In Santa Brígida heeft net als in andere dorpen in het binnenland van het eiland, de typische Canarische gastronomie de overhand. De aanwezigheid van landbouw en veeteelt zorgt voor de verse ingrediënten voor vlees van de grill, groentenstoofpotten en heerlijke soepen. Het wijnhuis of Casa del Vino is een referentiepunt voor het proeven en de promotie van de wijnen van het eiland.
Santa Brígida heeft verder een rijke traditie in de ambachtelijke bereiding van honing, vruchtenjam en allerlei gebak op basis van amandelen en honing.
Bij alle heerlijke gerechten kun je genieten van een wijn uit de bergachtige streek rondom Santa Brígida, de vinos del Monte, waarvan een aantal de erkenning van een oorsprongsbenaming hebben.
Als nagerecht zijn de geglazuurde cakes, bizcochos lustrados en heerlijk marsepein aan te raden.