Het meest kenmerkende product van Tejeda geeft de naam aan de belangrijkste feesten: de Fiestas del Almendro en Flor (bloeiende amandelbomenfeest). Deze feesten worden in de eerste helft van februari gevierd. De eerste editie vond in februari 1970 plaats en werd door en voor jongeren georganiseerd.
De feesten zijn bedoeld om aspecten van de cultuur van het eiland te behouden en te verspreiden. Alle tradities van de folklore van de Canarische eilanden komen aan bod, zoals de traditionele muziek, kunstnijverheid, traditionele sporten, veemarkten en een demonstratie van traditionele ambachten.
Het feest ter ere van de beschermheilige van het dorp, de Virgen del Socorro wordt in de tweede helft van september gevierd. De kerk in het dorp draagt dan ook de naam van dez heilige. Op de dag van het feest zelf vindt een processie plaats en worden offerandes aan de Virgen gegeven, die bestaan uit de producten van het land.
Nadat een eind was gekomen aan de heerschappij van de inheemse koningen, werd op het eiland een feodaal systeem geïntroduceerd met verschillende 'staten' met een militair leider aan het hoofd. Tejeda werd geregeerd door Texeda, waaar waarschijnlijk de naam Tejeda van is afgeleid.
De oorspronkelijke bevolking heeft haar stempel gedrukt op de streek, zoals bij de Roque Bentayga, een natuurmonument in Tejeda. Hier bevinden zich verschillende archeologische resten, zoals een Almogarén, een heilige plaats. De talrijke vondsten doen denken dat de streek vóór de Spaanse verovering een grote bevolking had.
De veroveraars van Gran Canaria verdeelden de gronden en de waterrechten. Daarmee nam de bevolking weer toe en in het midden van de achttiende eeuw telde Tejeda meer dan duizend inwoners. Toch was Tejeda ver weg van de administratieve en economische centra, waardoor het leven in het dorp een aantal obstakels opleverde. Aan het begin dan de zeventiende eeuw werd Tejeda dan ook een eigen priester toegewezen, met een eigen parochie die een groot deel van het westen van het eiland besloeg: de bergen en het heuvelland in het midden van Gran Canaria.
Tijdens de zestiende en zeventiende eeuw werd de economie door drie pijlers ondersteund, de landbouw met de teelt van mais en aardappels, de veeteelt met schapen en geiten en de exploitatie van het bos. Vanwege de waterrijkdom van deze regio en het grote oppervlak aan bebost terrein, bleef een deel van de gronden in handen van de Spaanse Kroon.
In de achttiende en negentiende eeuw werden illegaal bomen gekapt en gronden ingenomen, doordat de toename van de bevolking ook een grotere behoefte aan landbouwgrond met zich meebracht.
Tejeda ligt in het oostelijke deel van het binnenland van Gran Canaria en heeft een oppervlakte van ongeveer 104 vierkante kilometer. Het dorpscentrum ligt op 1050 meter boven de zeespiegel. In deze gemeente wordt de maximale hoogte van het eiland bereikt - de Pico de las Nieves is 1949 meter hoog.
Tejeda ligt op 43,7 kilometer afstand van de hoofdstad van het eiland, Las Palmas de Gran Canaria. De meest gebruikte route naar het dorp is vanuit de hoofdstad. Ook vanuit het zuiden is Tejeda te bereiken, via de zone van Fataga, hoewel het traject dan langer is.
Van bijna lle punten in het dorp, dat immers in het midden van het eiland ligt, kun je de belangrijkste bergtoppen bekijken: de Roque Nublo (1813 m), en de Roque Bentayga, centrum van religieuze activiteiten in de tjd voor de Spaanse verovering. Deze bergtoppen bekronen de vallei van Tejeda, die bestaat uit een immense oude vulkaankrater, die door de erosie van waterstromen in ingekerfd en is overspoeld door lava van andere vulkanen. De omgevng van Tejeda wordt door meer bergtoppen gedomineerd dan de reeds genoemde.
De natuur van Tejeda bestaat uit uitgestrekte bossen van inheemse pijnbomen, afgewisseld met enorme amandelboomgaarden.
Aan het einde van de negentiende eeuw profiteerde de economie van Tejeda van de toename van de te bebouwen grond. Er werden vooral gewassen geteeld die met weinig water toekunnen, zoals verschillende soorten graan en fruitbomen, zoals de amandelboom. De amandel als product heeft vanaf die tijd een steeds belangrijkere rol gespeeld.
Tegenwoordig is de landbouw nog wel een factor, maar stoelt de economie toch vooral op de tertiaire sector en zijn de meeste inwoners van Tejeda werkzaam in de dienstverlening of de bouw.
De producten die rondom Tejeda worden geteeld, zijn vooral afkomstig van planten en bomen die met weinig water toekunnen, zoals aardappelen, peulvruchten en amandelen. Een aantal gronden worden geïrrigeerd, en daar worden producten als sla, tomaten en allerlei fruit verbouwd.
In Tejeda worden ook vleesrunderen en varkens gehouden. Verder zijn de ambachtelijke bakkerijen van belang die allerlei zoetwaren maken, vooral op basis van amandelen.