Gran Canaria
Gran Canaria
image01
image01
image01
image01
image01
image01
image01
Natuur

Flora en Fauna

Een blik op de natuur

Flora

Sedert eeuwen al is de Canarische flora een bron van studie voor specialisten van overal ter wereld. Het gaat om een flora, enig in zijn soort, die op andere plaatsen, waar deze van oorsprong  ook voorkwam, is uitgestorven. Gran Canaria kent 100 endemische variaties onder de 500 soorten die alleen op de Canarische archipel voorkomen. Daarmee zijn we op deze aardbol, voor wat de flora betreft, een studieobject van naam. Wat de Galápagos eilanden zijn voor de Fauna, is Gran Canaria voor de Flora.

Het bezoek aan de Botanische tuin “Viera y Clavijo” (Las Palmas de Gran Canaria) is een absolute must  voor degene die zich wil verdiepen in deze unieke wereld. Dat zelfde geldt voor de verschillende Canarische pijnboombossen, de uitgestrekte palmboomvalleien of voor een van de laatste overblijfselen ter wereld van de  “Laurisilva”: Los Tilos de Moya.

 

Fauna

Als we het hebben over de landdieren, valt het op dat er weinig grote gewervelde soorten of roofdieren voorkomen. Binnen de fauna van Gran Canaria zijn de vogels en reptielen de meeste voorkomende landdieren. Van de gewervelde diersoorten  vermelden we de “lagarto canarión “ (hagedissoort) die op Gran Canaria verbazend veel voorkomt, maar wél endemisch is. Daarnaast de lisa azulada, de Boettger-perenquén en de Osorio spitsmuis.

Het zijn de vogels die het beste zijn vertegenwoordigd in onze dierenwereld. Om precies te zijn, 48 soorten vormen de nestelende en vliegende bevolking van dit eiland, waaronder alleen hier voorkomende familieleden van de “picapinos” (soort specht), het roodborstje “petirrojo” en de blauwe vink  “pinzón azul “ Deze laatste wordt aangetroffen in het pijnbos van Pilancones – Inagua.  De kanariepiet verdient aparte vermelding, omdat zijn naam altijd geassocieerd wordt met de Canarische eilanden en Gran Canaria in het bijzonder. Dankzij het kruisen met andere soorten van deze vogel met grote zangcapaciteiten, is er een grote variëteit ontstaan.  Het eiland is bovendien een rustplaats voor trekvogels. In de vogelwereld van nestelende zeevogels is de “pardela ceniciente”  het meest bijzonder.

De zeefauna van Gran Canaria kent een geweldige variëteit aan soorten, dankzij de diversiteit in milieu en geografische omstandigheden. Vermeldenswaard over de bewoners van de wateren rond Gran Canaria, is de aanwezigheid van pelagische soorten, te weten rogvarianten zoals rayas, mantas en chuchos (pijlstaartrog); angelotes (engelhaai of monkfish); zwaardvissen, tonijnachtige, en zeeschildpadden (met als meest opvallende soort de “caretta – caretta” ). Deze komen voor naast de litorale soorten  zoals sargos, viejas, salemas, galanas, palometas (brasemsoorten), meros (tandbaars), cabrillas, gallos of abdejos. In de kolonie van zoogdieren worden  binnen de wateren van Gran Canaria dolfijnen en walvissen gesignaleerd.