Fernando Ilarduya
‘Voor mij staat Gran Canaria voor vrij zijn, gelukkig zijn en thuis zijn’
Fernando Ilarduya en zijn echtgenoot zijn de oprichters van Freedom LGBT, de organisatie rond het Freedom Festival en de Maspalomas Pride, een van de bekendste Gay Pride-stoeten in Europa. Fernando is oorspronkelijk van Pamplona, maar 10 jaar geleden trok hij naar Gran Canaria - niet alleen voor het zachte klimaat maar ook om dat gevoel van vrijheid.
Fernando, was je hier al vaker voordat je besloot je definitief op het eiland te vestigen?
Ja. Ik was hier al vroeger eens op vakantie want ik was op zoek naar een plek om te wonen. Ik heb andere landen en steden bezocht, maar ik heb uiteindelijk voor Gran Canaria gekozen vanwege het weer en vanwege de community hier - dit is het LGBTQI+-paradijs van Europa!
Ik had al horen praten over Yumbo en Maspalomas, en ik wou het met eigen ogen zien. Het beviel me hier erg, het was precies wat ik zocht en het jaar daarop kocht ik mijn huis en kwam ik hier wonen.
Op welk vlak is je leven veranderd sinds je op Gran Canaria woont?
Op elk vlak. Ik voel me vrijer dan waar dan ook. Hier vinden de mensen alles normaal - je kunt hand in hand lopen, je kunt je kleden zoals je wilt... De mensen respecteren je.
Wat zoeken volgens jou mensen die Maspalomas kiezen als vakantiebestemming?
Ze komen hier omdat ze zich hier, in deze LGBTQI+-stad, op hun gemak voelen. Uiteindelijk willen we allemaal een partner of vrienden vinden en hier is dat uiteraard gemakkelijk. Ook het feit dat er bijna een heel winkelcentrum aan ons gewijd is, plus hotels en appartementen, maakt dat we ons hier heel bijzonder en heel erg thuis voelen. Het belangrijkste wat mensen hier zoeken, is vrijheid. Dat is heel belangrijk: de vrijheid om jezelf te zijn.
Wat doe je zoal in je vrije tijd?
Met vrienden uitgaan in Yumbo, naar Chiringuito 7, feestjes op een boot, of in het hotel AxelBeach... Ik ga ook elke dag naar het fitnesscentrum, want we zorgen graag voor ons lichaam. Ik maak ook graag een strandwandeling. Maar dat is het zowat: sporten, uitgaan en vrienden maken, want dat doe ik graag.
Welke leuke plekken van het eiland kun je aanbevelen?
De grotten van Guayadeque vind ik heel bijzonder. Je komt aan, gaat de grotten in en daar serveren ze dan een drankje en een hapje. Ook Mogán met zijn haven en huisjes vindt ik een mooie plek. Het is een mooi stadje, met al die kleuren, de bloemen... Net een ansichtkaart!
Hoe ziet er een perfecte dag op Gran Canaria voor je uit?
Naar het strand gaan, 's avonds naar de Yumbo, naar de fitness en op restaurant gaan. Hier vind je alles. Een perfecte dag doorbrengen is dan ook niet moeilijk. Ik weet niet hoe het te beschrijven, dit is gewoon een heel relaxed leven. Hier heb je niet de stress die je elders voelt. Misschien is dat omdat de toeristen hier op vakantie zijn en iedereen wat meer ontspannen is, maar het is echt een aangenaam leven...
Hoe en wanneer is de Freedom Assocation begonnen?
Die is zes of zeven jaar geleden opgericht om de Maspalomas Pride professioneler te runnen. De leden zijn ondernemers uit het zuiden van het eiland die banden hebben met de community.
En wat is de rol van de vereniging?
We werken het hele jaar door aan de Pride en Freedom, om die twee evenementen meer naambekendheid te geven en om ervoor te zorgen dat Gran Canaria blijft wat het is, namelijk de populairste LGBTQI+-bestemming van Europa. We werken vooral aan de zichtbaarheid, maar we leveren ook advies bij rechtszaken.
Uiteindelijk zet een LGBTQI+-vereniging zich altijd in voor de rechten van de community, hoewel we hier bijvoorbeeld geen gevallen van geweld tegen leden kennen. Er is hier nog nooit enige klacht ingediend voor geweld of iemand die we moesten helpen op dat vlak. De inwoners hier hebben geen problemen met ons. Wie hier op vakantie komt en wie hier woont, accepteert onze seksuele geaardheid. Hier op Gran Canaria is de situatie voor een LGBTQI+-vereniging allicht anders dan in andere steden. Het zijn heel andere omgevingen. Maar uiteraard helpen we wat we kunnen.
Welke festivals of evenementen raad je aan?
Maspalomas Pride! Omdat het een topfestival is dat een statement maakt, en omdat ik het organiseer [lacht]... Mijn ziel en zaligheid zit erin. We streven altijd ernaar dat iedereen die komt zich goed voelt en een unieke ervaring geniet.
Het is waar dat een Pride eerder een feestelijk karakter heeft, maar zoals ik altijd zeg: we zetten ons in voor meer zichtbaarheid. Ik zou ook het carnaval aanraden, vooral in het zuiden van het eiland, omdat het intiemer en internationaler is. Het is altijd geweldig te zien hoe aangenaam verrast toeristen erover zijn.
Wat kun je ons vertellen over Maspalomas Pride? Hoe lang duurt het? Wat gebeurt er?
Het festival duurt 11 dagen en vindt voornamelijk plaats in Yumbo en enkele andere locaties, vooral LGBTQI+-hotels of culturele ruimtes. Het programma omvat uiteenlopende activiteiten: cultuur, veel muziek, party's, een modeshow... alles om de community meer zichtbaarheid te geven.
Hoeveel mensen komen er naar de Pride?
Volgens onze schattingen komen er ruim 200.000 mensen naar Maspalomas Pride. Elke avond is het hier bomvol en veel mensen komen elk jaar terug. De meeste deelnemers komen uit Europa: Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië... Maar er komen ook mensen uit China, Australië, Amerika, Latijns-Amerika, Afrika - mensen uit heel de wereld!
Komen de meeste bezoekers elk jaar opnieuw terug?
Ja, altijd. Mensen zijn er vanaf de eerste keer verslingerd aan. Ik ben al naar veel Prides overal ter wereld geweest, maar die zijn niet te vergelijken. De sfeer hier is uniek.
Wat doen de deelnemers nog zoal in Gran Canara, naast de Pride?
De meeste mensen blijven niet alleen voor die 11 dagen, ze blijven meestal nog een week langer. Er zijn er die de hele maand blijven. In het begin willen ze vooral feest vieren, maar daarna gaan ze ook andere plekken verkennen.
Tijdens de Pride blijven ze meestal hier in de buurt, maar ze gaan ook naar het strand, naar Chiringuito 7, ze gaan wandelen... ze doen van alles en nog wat. Na het festival willen ze vooral relaxen. Dan verkennen ze de rest van het eiland, bijvoorbeeld Tejada, de grotten van Guayadeque, las Palmas de Gran Canaria enzovoort.
Zie je jezelf binnen 10 jaar nog op het eiland wonen, Fernando? Zou je hier je hele leven willen blijven wonen?
Ja, en ik ben niet de enige. Steeds meer en meer mensen kiezen voor Gran Canaria als de plek om hun pensioen door te brengen. Lijkt me ook logisch - wie zou hier niet willen wonen?
Waarom is Gran Canaria volgens jou een van de populairste LGBTQI+-bestemmingen ter wereld?
Het is het hele plaatje. Het weer is hier stabiel, de temperatuur is altijd aangenaam. De diversiteit en vrijheid... Je voelt je hier vrij. En springlevend. Hier geniet je echt van het leven. Dat vind ik, in elk geval. Het is niet alleen een bestemming die helemaal bij je past, maar ook een bestemming die uniek in de wereld is.