#Proudly Gran Canaria, 60 jaar LGBTQI+-geschiedenis
Gran Canara is de laatste decennia uitgegroeid tot een internationaal icoon op het vlak van LGBTQI+-toerisme en is een heerlijke bestemming als je 'pride' en zon zoekt.
Hoe is Gran Canaria uitgegroeid tot een van de belangrijkste LGBTQI+-bestemmingen van Europa? Waarom is een Spaans eiland in de Atlantische Oceaan vandaag de dag een wereldwijde referentie voor LGBTQI+-toerisme?
Een klimaat waar je vrolijk van wordt
Een van de redenen waarom Gran Canaria is uitgegroeid tot een wereldwijde referentie voor LGBTQI+-toerisme is ongetwijfeld het fantastische klimaat. Het is bijna heel het jaar door goed weer op het eiland, dankzij de zachte zon die de gemiddelde temperatuur tussen 18 en 25 graden houdt. Het is een klimaat dat aanzet om te genieten van het leven en dat zelfs de ongelukkigste mens weer energie geeft.
Zelfs als het op continentaal Europa winter is, kun je op Gran Canaria genieten van zacht weer. Elk seizoen van het jaar zie je hier een felblauwe hemel en een stralende zon. Je kunt in de zee zwemmen en in korte mouwen rondlopen. En die eeuwige zomer is een onweerstaanbare verleiding als je in de winter enkele dagen vakantie hebt.
De zoektocht naar zon en strand was een van de eerste drijfveren, maar het eiland heeft veel meer dan dat te bieden...
Een eiland waar je jezelf kunt zijn
De libertijnse sfeer van het eiland is begonnen in de jaren 60 van de vorige eeuw. In die tijd kreeg Gran Canaria steeds meer faam als een van de plekken van Europa waar diversiteit hoog in het vaandel stond, waar je het leven niet moeilijk werd gemaakt en waar je zonder vooroordelen jezelf kon zijn. Dankzij het rustige en gastvrije karakter van de inwoners van Gran Canara en de opkomst van de reissector, groeide het eiland langzamerhand uit tot een reisbestemming voor de LGBTQI+-community.
Op enkele jaren tijd stond Maspalomas bekend als een plek waar je vrij kon zijn. De mooie duinen, de lange dagen op het strand van Maspalomas en het bruisende nachtleven trokken steeds meer mensen uit de Europese community aan. En zo werd het eiland steeds populairder als de feestplek bij uitstek voor de LGBTQI+-community. Een plek waar iedereen zich vrij kon voelen.
De pioniers en eerste ambassadeurs van het eiland
Gran Canaria groeide uit tot een insider tip. De eerste bezoekers werden onze beste ambassadeurs. Ze vertelden na hun thuiskomst over het Spaanse eiland in de Atlantische Oceaan dat een fantastische bestemming was. Er was toen nog geen internet, maar het nieuws verspreidde zich als een vuurtje over het Europese continent.
De oude sociale netwerken waren weliswaar niet digitaal maar wel doeltreffend. Het was voldoende dat een vriend terug uit vakantie kwam met een rolletje foto's en verhalen over de lange dagen op het strand en de leuke nachten die nooit leken te eindigen.
Het nachtleven als kers op de taart
De combinatie van mooie dagen op het strand en lange nachten in de kroegen was uiteindelijk de motor achter de opkomst van Gran Canara als een van de populairste reisbestemmingen voor de community.
Naarmate het toerisme groeide, groeide ook de gemeenschap van Europeanen die zich op het eiland vestigden en met hen de handelszaken die zich op het toerisme toelegden. Dat was het begin van een sterk en gevarieerd aanbod in LGBT-toerisme en de opkomst van de eerste clubs, hotels, festivals en evenementen met een specifieke focus op deze community.
De jaren 80 zagen de opening van het winkelcentrum Yumbo Centrum, dat in de loop van de jaren is uitgegroeid tot het epicentrum van het LGBTQI+-nachtleven op Gran Canaria.
Vandaag de dag biedt het complex talrijke cafés met terras, live dragshows, bars en discotheken. Het is ook het hoofdpodium voor de beroemde Maspalomas Pride, dat ongetwijfeld een van de andere redenen is waarom Gran Canaria een referentie voor de LGBTQI+-community is.
Maspalomas Pride en het internationaal carnaval van Maspalomas
Maspalomas Gay Pride is in 2001 gelanceerd en is een van de belangrijkste evenementen voor de LGBTQI+-community in Europa. Het is een festival van 10 dagen met shows, party's, concerten en culturele activiteiten. Tien dagen die draaien om trots zijn en genieten van het leven. Elk jaar ontvangt het festival bijna 200.000 bezoekers uit heel de wereld.
Het carnaval van Maspalomas, dat zoals elk carnavalsfeest voor de inwoners van Gran Canaria een hulde aan het leven is, is een andere belangrijke motor achter de opkomst van het eiland als LGBTQI+-bestemming.
In 1986 werd besloten om in het programma van het carnaval een nieuw onderdeel op te nemen, namelijk het innovatieve Gala de Miss Traveskarnatival, met transseksuelen en travestieten als protagonisten. De Europese pers richtte al spoedig de schijnwerpers op dit unieke gala en het vrolijke, contraculturele en opstandige karakter ervan. Ze zetten het carnaval van Maspalomas op de kaart van Europa en toonden tegelijkertijd de respectvolle sfeer en de diversiteit op Gran Canaria in het algemeen.
Mettertijd is het Gala Traveskarnatival uitgebreid en kreeg het de nieuwe naam Gala Drag Queen, een van de succesvolste evenementen van carnaval op Gran Canaria.
Van toerist tot resident: ik blijf hier op Gran Canaria!
Veel van de mensen die vroeger als toeristen hier hun vakantie kwamen doorbrengen, zijn uiteindelijk op Gran Canaria blijven wonen. De meeste onder hen beginnen hun nieuwe leven in het zuiden van het eiland: in Maspalomas, Mogán, Puerto Rico, Arguineguín. Rond die punten van de toeristische kust in het zuiden heeft zich een hechte LGBTQI+-community gevestigd, zowel van plaatselijke inwoners als van buitenlanders, waarin het niet belangrijk is waar je vandaan komt maar hoe je in het leven staat.
De wereld is veranderd, het leven is veranderd en ook de zichtbaarheid van de community. Er zijn al veel doelen bereikt en er liggen er nog meer in het verschiet.
Maar al 60 jaar lang is Gran Canaria een internationale referentie op het vlak van LGBTQI+-toerisme. Een van de belangrijkste redenen om trots te zijn, na 60 jaar groei als toeristische bestemming, is dit: we zijn nog steeds de keuze bij uitstek voor toeristen uit heel Europa die zich vrij willen voelen.
En zo zijn we bij vandaag beland. De stranden zijn nog steeds gevuld met lachende gezichten en mensen die er bewust voor kiezen gelukkig te zijn. En ook vandaag - en hopelijk nog vele jaren lang - wappert op onze kleine eiland in de Atlantische Oceaan trots de vlag Proudly Gran Canaria.