Det avundsvärda klimatet och de speciella vulkaniska bergens struktur, som har gjort Gran Canaria till ett av de främsta internationella turistmålen, har skapat ett paradis för alla sporter med anknytning till berg, dock inte vintersporter. En av de mest populära är klippklättring, som här räknar med ett verkligt paradis av klippor och lodräta bergväggar. Många är ännu oupptäckta, vilket har lett till att flera zoner bildat skola. Det ständiga öppnandet av nya banor med högre svårighetsgrad, tillsammans med det ökade antalet klippklättrare och klubbar, ger en idé om vilket uppsving denna sportgren fått.
En klätterklippa kallad Gran Canaria
Gran Canarias vulkaniska relief skapades under tre skeden av eruptioner under 16 miljoner år. De äldsta stenarna som slungades ut med lavan är, även om de är av olika sammansättning och ser olika ut, idealiska för klättring då de är massiva och har bra friktion. Erosionen har under åren modellerat stenarna till de former de har idag och som är karakteristiska för ön: raviner, stup, åsar, insjunkningar av vulkaner, klippor… I dessa hittar man hela repertoaren av sprickor, diedrar, kaminer, flak, överhäng, tak osv. som gör hela ön till en gigantisk klätterklippa med en enorm potential för nya turer. I dagens läge klättrar man på hela ön, även om de platser som är mest lättåtkomliga och har de bästa klippväggarna också är de populäraste och mest välbesökta.
Klätterställen
På öns centrala delar existerar emblematiska platser som Roque Nublo, en smal, hög sten av basalt. Här finns 12 fantastiska leder och ett flertal svårighetsgrader. Den utgör en naturlig symbol för Gran Canaria och är ursprungsplatsen för klättringen på ön. Andra bra platser för klättring är Palmés i Toscón de Tejeda, Betancuria i Ayacata eller Narices vid foten av Roque Bentaygas nordsida. Den sistnämnda klippan har begränsat tillträde för sitt arkeologiska värde.
I närheten av Roque Nublo ligger Ayacata, en plats omringad av branta bergstoppar och det allra heligaste för den traditionella klippklättringen. Här finns den största koncentrationen av klassiska leder av varierade längd och svårighetsgrad i områden kända som Librería, Frontón del GEC, Candelilla och Montañón. Något längre bort erbjuder El Pino och El Aserrador öns högsta väggleder i ett konglomerat av basalt.
I nordväst på höjder över 1 000 m över havet hittar man Tamadaba, ett gammalt bergmassiv täckt av pinjeskog och avskuret med lodräta väggar. I rester av lavaströmmarna högst upp finns områden som Lomo Caraballo, Supernova, Perfumería och El Gulich med sin berömda led Emiliano Zapata, som gjorde denna plats till den främsta för all sportklättring på Gran Canaria.
Andra platser är Costa Ayala, en gammal klättringsplats, och Bañaderos, klippstup vid kusten 13 respektive 14 km från öns huvudstad om man följer norra motorvägen GC2 samt Las Meleguinas, bredvid bron med samma namn i kommunen Santa Brigida.
Väggarna som mejslats av väder och vind och blocken i ravinerna på öns södra sida har blivit de nya platserna för klippklättring och för bouldering. La Sorrueda i Tirajanaravinen ligger mycket nära Santa Lucia, som är den främsta kommunen för klippklättring på södra Gran Canaria.
Fatagonia i grannravinen Fataga, alldeles bredvid den lilla byn med samma namn, får tillsammans med Santa Lucia flest besökare. De allra senaste upptäckterna är de sydliga ravinerna Berriel och Ayagaures, som har god kvalitet av klippor samt ett behagligt klimat på södra delen av ön vilket gynnar klättring året om.
Rekommendationer
Förutom på några få platser, allmänna platser, militärområden eller platser av speciell ekologisk känslighet, finns det inga förbud att utöva sporten. De enda begränsningar som finns är de som reglerar användandet och nyttjandet av den fina naturen. Syftet är att undvika miljöförstörelse och skador på de bofastas möjlighet att fortsätta sitt sätt att leva och bo i dessa lantliga trakter.
För att utöva klättringssporten krävs reglementsenlig dokumentation: federativ licens, ansvarsförsäkring, olycksfallsförsäkring etc. Det rekommenderas att man utökar eller aktualiserar sin information om klättringsområdet, normer, utrustning etc., genom Federación Canaria de Montañismo y Escalada eller väljer att gå tillsammans med lokala klättrare.
Climbo
Adress: Paseo Tomás Morales 68, 1ºA
Telefon: (+34) 636 898 493 / (+34) 687 512 500
Web: www.climbo.rocks