I en tid då vi mer och mer värderar de upplevelser som landsbygden ger visar sig tillgången till företag med innovativa förslag vara mycket attraktivt. Det gäller t.ex. EtnoExperience Canarias, ett projekt som erbjuder vandringsleder som är mer än bara vanliga vandringar. Därför att upptäcka en plats är inte bara att gå där.
På Bodega Mondalón, en av de mest kända vingårdarna på Gran Canaria, träffar vi grundaren av Etnoexperience Canarias, Rafael Molina, för att försöka ta reda på vilket synsätt som präglar hans arbete och företag. Och hans orubbliga satsning på hållbar utveckling på ön.
Varje historia har en början. Var började EtnoExperience Canarias?
År 2013 bestämde jag mig för att hitta ett arbete som jag verkligen var passionerad för. Under sökandet insåg jag att jag kunde kombinera tre viktiga saker: min turismutbildning, min passion för landet och landsbygden och mitt intresse för bergen. Det var så jag fick idén att erbjuda vandringsleder på Gran Canaria.
Dessa vandringsleder är inte som de normala?
Jag kallar mig själv turismkonstnär, därför att jag inte gör saker mekaniskt eller rutinartat. När projektet startade bestämde jag mig för att ta med mig besökarna till autentiska och mindre kända platser, långt ifrån de konventionella turistlederna. Jag började kontakta herdar för att lära mig mer om deras livsstil och kunna visa besökarna öns rika kulturliv och kulturarv.
Genom åren har vi upptäckt gammal kunskap som inte finns i turistguider, i böcker eller på internet. Detta är vårt mål: att vara en länk mellan de äldre generationerna, som har en ovärderlig kunskap om öns miljö och historia, och de yngre generationerna, som förlorat kopplingen till landet på grund av avfolkning av landsbygden.
I det där målet att vara en förbindelselänk, framhävs ön och invånarnas tillverkade produkter?
Ja, för som resmål är det mycket intressant att stärka det här sättet att föreställa sig turism. Det är en turism som bidrar på alla områden, inte bara vad gäller ekonomin. Det har en positiv inverkan på området.
Vad gäller ekonomin kan det sporra ekonomin genom direkta effekter: en person kontaktar ett lokalt företag som visar hen ön och under besöket upptäcker hen de lokala producenternas arbete. På så sätt skapar vi en cirkulär, och förstås hållbar, ekonomi. För mig måste detta vara hållbarhet: att producera allt vi kan på vår ö.
Hur ser användarprofilen ut i denna turism som du står för? Hur ser dess viktigaste drivkraft ut?
Att upptäcka Gran Canaria på ett helt annat sätt än vad vi är vana vid. Efter pandemin har folk börjat utforska ön på ett annat sätt. De vill förstå sitt land, sin ö.
Därför arbetar vi främst med två typer av klienter. Å ena sidan har vi den lokala befolkningen som söker efter unika och personliga upplevelser med sin familj eller vänner. Deras viktigaste drivkraft är att få en upplevelse som är anpassad efter deras behov och lära sig mer om området och den lokala kulturen.
Å andra sidan arbetar vi med utländska turister som har en annan profil än den vanliga turisten. De vill få veta hur området verkligen är, lära känna människorna bakom produkterna och förstå den kanariska kulturen. Deras drivkraft är att få en berikande upplevelse som gör att de kan förstå och värdesätta den lokala kulturen och lokala produkterna.
Vilken är deltagarnas attityd under dessa upplevelser?
Under vandringarna visar de flesta av deltagarna en stor respekt för miljön vi besöker. De är medvetna om vikten av att inte smutsa ner och att respektera den kulturella miljön och naturen där vi befinner oss.
Själv försöker jag alltid föregå med gott exempel genom att ta med mig en påse i ryggsäcken och plocka upp eventuellt skräp på vägen. Detta är någonting som folk observerar och det kan hjälpa till att förstå vikten av att hålla miljön ren och i gott skick.
¿Medvetenhet är en grundläggande del av EtnoExperience Canarias?
Det är en viktig del av vår verksamhet. Under pandemin såg vi att många människor som inte var vana att vara i naturen började besöka landsbygden utan att ha kunskapen eller rätt attityd. De betedde sig på landet som de betedde sig i stan.
Vårt arbete består av att hjälpa dem förstå att hänsyn till miljön är avgörande. Lösningen är den utbildning och information som vi ger våra deltagare. Vi förklarar vikten av att följa stigarna, inte lämna skräp efter sig och att hjälpa till att bevara ett intakt ekosystem. Naturen fungerar på egen hand och vi bör inte förändra denna balans.
Tillbaka till denna dolda sida av Gran Canaria. Blir kunderna överraskade när de upptäcker en annan version än den vanliga?
De blir överraskade och imponerade eftersom de inte förväntar sig möta den mångfald och rikedom som ön erbjuder. För många är Gran Canaria bara stränder och hotell. Men när de har möjlighet att upptäcka det autentiska Gran Canaria blir de överraskade över de olika upplevelser de kan få här.
Allt fler människor söker autentiska och annorlunda upplevelser, långt från de traditionella turistmålen. Vår ö har mycket att erbjuda, till exempel när det gäller gastronomi och unika viner, och det är spännande att kunna dela det.
Varför är Gran Canaria ett område rikt på unika viner?
Vinframställningen som finns här är fantastisk. Det är otroligt hur många olika viner man kan hitta på det här lilla området jämfört med större vinregioner som La Rioja eller Castilla-La Mancha.
Värdet av de upplevelser vi erbjuder genom vinrutterna och vinturismen saknar verkligen motstycke. Människor som besöker oss, både lokala och utländska turister, förundras över våra viners kvalitet och unika karaktär. Gran Canaria har en vintillverkningskultur som grundar sig på seklers tradition. Med unika druvsorter som inte hittas någon annanstans i världen. Vårt mål är att människor ska uppskatta och förälska sig i vårt land genom dessa berikande och autentiska upplevelser.
I dag befinner vi oss på vingårdens odlingsmark hos en av dina främsta medarbetare, Tamara. Hur fick du idén att samarbeta med henne?
Jag kommer inte ihåg exakt hur jag lärde känna Tamara, men som med alla samarbeten blev vi presenterade för varandra och när vi lärt känna varandra föreslog jag ett samarbete.
Tamara är en värdefull person för ön, eftersom hon är engagerad i skyddet av området och att återställa druvsorter som var på väg att försvinna, till exempel Albillo del Monte Lentiscal. Det är en unik druvsort som bara finns på den här delen av ön och ingen annan odlade den.
Tack vare sticklingar från de ursprungliga växterna har Tamara lyckats bevara och odla den här sorten, även om de fortfarande håller på att undersökas. Det är en utmaning, men det emotionella värdet och målet att bevara våra unika druvsorter gör det värt det.
Under hela din mångåriga karriär har du träffat många människor (medarbetare och kunder) som du delat alla slags upplevelser med. Någon du särskilt kommer ihåg?
En upplevelse som jag särskilt kommer ihåg var ett par från Barcelona som anlitade mig i början av min karriär. Under tre dagar åkte vi kors och tvärs över ön och besökte ysterier och vingårdar eftersom deras främsta drivkraft var att upptäcka området och smaka på viner.
Jag minns speciellt vårt besök på Bodegas Bentayga, i Tejeda. De tyckte så mycket om vinet de provade att vid resans slut beställde de sex lådor rött vin och tre lådor vitt vin. I den stunden insåg jag att människor som rest över hela världen kan förstå och värdera vårt land och våra produkter. Det var en mycket givande upplevelse som stärkte min passion för det här arbetet.
Passion är viktigt för alla projekt, men det måste också vara lönsamt. Vad gör du för att hjälpa producenterna hitta balansen?
Vi arbetar med mindre grupper och tar dem till olika områden på ön så att man undviker att ständigt besöka samma platser och producenter. Detta gör att vi kan stödja olika vingårdar, ysterier och andra lokala producenter. Tanken är att skapa ett nätverk av samarbete mellan alla samtidigt som vi tar hand vårt land.
För mig handlar det om att hitta rätt balans mellan passion och lönsamhet. Kärleken till landet räcker inte för att driva ett företag och därför måste vi hitta sätt som gör att deras arbete är ekonomiskt livskraftigt.
Det är viktigt att erkänna de lokala producenternas värde och stödja deras arbete. Att upptäcka landets, produkternas och människornas historia. Vår ös historia.
EtnoExperience Canarias uppmanar oss att ta hand vårt land, vår ö. Att utforska nya vägar för att inte belasta samma plats för mycket och säkerställa att framtida generationer också kan dra nytta av de naturrikedomar som omger oss. Tillsammans kan vi göra skillnad och bli beskyddare av området som vi har anförtrotts.
*Mer information: EtnoExperience Canarias. Etnografiska stigar och vandringsleder.
**Tackmeddelande: Ett stort tack till Bodega Mondalón för att ha gjort detta reportage möjligt.