Gran Canaria


01/08/2023


Artikel
Naturen

Foresta - Sergio Armas

Stiftelsen Foresta: 25 år av grönt engagemang

I hjärtat av Gran Canaria har en kraft för miljöförändringar jobbat oavbrutet under ett kvarts sekel. Stiftelsen Foresta, ett privat organ utan vinstsyfte, har ett ädelt uppdrag: att återställa skogarna på Gran Canaria.

Sedan grundandet 1998 har stiftelsen lett ett visionärt arbete för att kämpa mot minskat skogsbestånd på Gran Canaria. Eftersom de vet hur viktiga dessa ekosystem är för den miljömässiga balansen och biologiska mångfalden har de stöttat ett antal omvandlande åtgärder för att uppnå en effektiv återhämtning. Deras engagemang för bevarande och hållbarhet har på ett varaktigt sätt påverkat historien om kampen för en grönare framtid.

Foresta

Återbeskogningens omformande kraft

En resa fylld av känslor och mening har utmärkt vägen för Foresta under sina år av kamp för återbeskogning på Gran Canaria. Sergio Armas delar en rörande upplevelse i Barranco del Andén där han under de första åren tillsammans med journalister och andra medarbetare sådde förändringens frön.

Flera år senare återvände han till platsen där unga träd en gång hade fötts. Vid ankomsten blev han överväldigad av förundran och känslor när han såg dessa träd som tidigare var små plantor och nu blivit ståtliga träd på fyra meter. Han hittade utan problem dem han hade planterat själv, några tappra smultronträd, relativt få jämfört med de andra arterna. Bara fyra exemplar men ändå tillräckligt för att fylla honom med glädje och tacksamhet. Att förstå att hans arbete bestått tiden och därmed bidragit till öns välmående och bevarande av dess naturarv var ett ögonblick som hav honom gåshud och påminde honom om vikten av kontinuerligt arbete.

Under upplevelser som dessa har alltid Foresta-medlemmarnas känsla av ansvar visat sig tydligt. Deras uppgift handlar om mer än ett arbete, det är en kallelse till att bevara ön, ett uppdrag med samhälleliga och miljömässiga effekter. Varje planterat träd, varje återställd plats, är ett tecken på kärlek och respekt för Gran Canarias naturarv.

Foresta
Foresta

Kampen mot ökenspridning och klimatförändringar

Stiftelsen Foresta står inför stora utmaningar och en av de främsta är kampen mot ökenspridning. Effekterna av klimatförändringar har förvärrat torkan och jorderosionen på Kanarieöarna, vilket äventyrar de unika ekosystemens överlevnad.

Bland öarna är Gran Canaria ett av de områden som påverkats mest av avskogning. «Förr hade ön 60 % av sin yta täckt av skog, en siffra som sjunkit till bara 3 % de senaste 80 åren», berättar Sergio Armas, chef på Foresta.

Stiftelsen är medveten om denna fara och öns återhämtning har därför blivit prioritet. Dess fokus ligger på planteringen av träd för att försöka ersätta, i den mån det är möjligt, det som förlorats i och med avskogningen. Men denna uppgift sträcker sig längre än till att bara plantera träd, den innebär att skapa en social struktur av medvetenhet och engagemang för att säkerställa det långsiktiga skyddet av dessa nya skogar.

Foresta

Återbeskogning och förebyggande: en effektiv strategi

Bränderna är en annan stor utmaning för befolkningen på Gran Canaria. Men kombinationen av återbeskogning och förebyggande har visat sig vara en effektiv strategi för att mildra dess konsekvenser. Under dessa förhållanden har Forestas och det kanariska samhällets insatser varit viktiga för skyddet av Gran Canarias naturarv.

Efter den stora branden 2019 visade befolkningen en växande oro för skogarnas och naturarvets tillstånd och engagerade sig aktivt i initiativ som t.ex. Foresta för att återställa drabbade områden. Som en reaktion på det behovet organiserades ett större projekt för volontärarbete och på bara två månader mobiliserades mer än 2 500 personer som planterade omkring 7 500 träd i olika aktiviteter på helgerna.

Det förebyggande arbetet som stiftelsen utfört är också värt att notera. Under de månader då skogsplantering är lämpligt arbetar Foresta med plantering av skog i utvalda områden i enlighet med det klimat och väder som råder. I detta arbete är det mycket viktigt att undvika införande av starkt antändliga växter, till exempel ljung, som lätt kan börja brinna. Istället väljer Foresta träd som står emot brand (till exempel fayas), eftersom de har en viktig funktion som grön barriär mot lågornas spridning.

Resten av året ägnar de främst åt uppgifter kopplade till upprensning och röjning i skogsområdena. Denna rutin gör det möjligt att hålla markerna rena från buskar och snår, vilket bidrar till att undvika snabb spridning av elden om bränder skulle uppstå.

I sökandet efter en effektiv och hållbar strategi har Foresta valt ett nytt perspektiv i arbetet med planteringen av träd: organisationen ser till att alla träd som ska planteras har getts optimal skötsel och näring. För att uppnå detta har de infört en strategi som innebär plantering av ett mer begränsat antal träd, men med fokus på att säkerställa att var och en av dem får adekvat bevattning under sitt kritiska första år av utveckling. För detta ändamål ser man till att områdena har rensats så att det blir lättare att bevattna de planterade träden, vilket också bidrar indirekt till förebyggande av bränder.

Foresta

Ett delat uppdrag

Medveten om vikten av gemensamma insatser, så har Foresta utökat sitt verksamhetsområde till att omfatta både offentligägd och privat mark. Även om de till en början fokuserade på att återplantera skog på offentlig mark insåg de att denna strategi inte var tillräcklig för att klara utmaningen med avskogning, eftersom 85 % av äganderätten till marken är privat.

Återbeskogning är inte ett arbete som bara kan genomföras av den offentliga förvaltningen och stiftelsen Foresta. Det är en gemensam uppgift som hela samhället bör engagera sig i. «Företag, volontärer och myndigheter bör gå samman för att uppnå det gemensamma målet att återställa skogsbeståndet på ön». Att göra befolkningen medveten om vikten att bevara detta unika naturarv är avgörande för att främja stödet och det aktiva deltagandet.

«På Gran Canaria finns det en imponerande och unik biologisk mångfald. Ön finns bland de 14 regioner som har störst artrikedom». Stiftelsen Foresta förstår betydelsen av att upptäcka och värdera denna biologiska mångfald. Det faktum att befolkningen uppskattar naturen och känner naturens kraft kan skapa en större medvetenhet och omsorg om detta ovärderliga naturarv.

«Det är uppmuntrande att se att efter bränderna som drabbat ön har medvetenheten om vikten av naturarvet och återhämtningen av skogarna ökat». Detta har underlättat kontakten och samarbetet med de privata markägarna som nu visar större beredvillighet att bidra till återbeskogningen och skyddet av sina marker.

Med tiden har Foresta lyckats bilda offentliga och privata partnerskap, på både nationell och internationell nivå.

I den privata sfären har samarbetet med turistsektorn varit särskilt betydelsefullt, eftersom de turister som är medvetna om sina resors miljöverkan tycker att stödet för återbeskogningsprojekt är attraktivt under sin vistelse på ön. I samband med detta sluter Foresta avtal med nationella och internationella researrangörer för att göra återbeskogningsprojekt på Gran Canaria. «Med dessa projekt vet turisterna att när de kommer till resmålet blir koldioxidutsläppet som flygresan orsakar kompenserat», förklarar Armas.

På det offentliga området är det värt att notera samarbetet med de lokala myndigheterna på Gran Canaria, en förutsättning för att verksamheterna för återbeskogning och förebyggande genomförs på ett planerat och ansvarsfullt sätt. Det vill säga med hänsyn till Gran Canarias specifika förhållanden och varje områdes särskilda behov.

Även befolkningen på Gran Canaria spelar en viktig roll i Forestas arbete. Stiftelsen erbjuder två huvudsakliga typer av volontärarbete, var och en med specifika aktiviteter. Den första är Återplantering, som genomförs mellan oktober och mars, där deltagarna aktivt deltar i plantering av träd och arter som lämpar sig för området. Den andra typen är Underhåll, som äger rum mellan april och september och är inriktad på uppgifter kopplat till underhåll och förebyggande.

Dessa volontärprogram möjliggör inte bara samhällets aktiva deltagande i återbeskogning och skötsel av skogen. De främjar också medvetenhet om och vikten av att bevara Gran Canarias naturarv och biologisk mångfald.

Foresta

Långsiktiga effekter

Under sin 25 år har Foresta lyckats mäta och kvantifiera de positiva effekter som det har skapat i det kanariska samhället. Sammanlagt har de återställt skog på omkring 726 hektar, vilket motsvarar plantering av mer än 560 000 träd.

Men det handlar inte bara om att plantera träd, utan om den inverkan dessa har på miljön. De har lyckats tränga in i omkring 14 miljoner liter vatten i underjorden tack vare de planterade träden. Återbeskogningen har bidragit till att förbättra vattenhållningen i marken och påfyllnad av grundvatten, en viktig aspekt på Kanarieöarna där vatten är en värdefull och knapp resurs.

Stiftelsens effekter återspeglas också i utvecklingen av det kanariska samhällets medvetenhet och deltagande. Med tiden har befolkningen visat ett allt större intresse för och engagemang i att skydda och återställa naturarvet. Tidigare fanns det inget större deltagande i återbeskogningen, men i dag uppfattas dessa initiativ som en nödvändighet och ett sätt att bidra på ett positivt sätt till området.

Trots de ekonomiska och miljömässiga utmaningarna fortsätter Foresta sitt arbete att återplantera skog, väl medvetna om att återställningen av naturarvet är avgörande för att skydda miljön och bidra till en hållbar utveckling på Gran Canaria.

Stiftelsen Foresta är ett inspirerande exempel på hur små åtgärder kan göra stor skillnad. Återbeskogningen handlar inte bara om att plantera träd utan om att sprida hopp och ansvar i samhället. För varje träd som växer blir stiftelsen en ledstjärna för förändring som påminner oss om att vi alla kan ha en roll i skyddet av ön som vi kallar hem.

*Mer information: FORESTA. Kanarisk stiftelse för återbeskogning.

Gran Canaria