Till detta stup, som idag är utsiktsplatsen El Mirador och som förr kallades Paso Marinero, kom man på farliga och slingriga stigar för att utvinna den kostbara lavan från växten orchilla (råvara för att färga tyger). Här fanns herdar och framför allt fiskare som nere på stranden fiskade och fångade skaldjur. Vi är på den äldre delen av Gran Canaria, en vulkanisk ö stigen ur havet för ungefär 15 miljoner år sedan och som i en miljon år, i form av en vapensköld, drogs några kilometer ut i havet.
På denna sida av den gamla ön måste det ha skett ett gigantiskt ras som blivit ett snitt i form av en båge på 20 km. Vi kan se den från denna utsiktsplats från Punta de La Aldea till Punta de Sardina. Dessa stup blir till en illustrerad historiebok om öns geologi. Där kan vi se alla lavaströmmar (basalt) som liksom en tårta höjer ön hundratals meter från där vi befinner oss.
30 km ut i havsremsan mellan Gran Canaria och Teneriffa finns ett djup på 2500 m. Där uppenbarar sig en submarin vulkan vars topp når upp till 500 meters höjd.
Vi befinner oss på den södra sidan av naturparken Tamadaba fylld av endemiska växter, (stupen och sidorna är täckta av tabaiba, cardones) liksom av djurvärlden framför allt sjöfåglar (pardelas, petreles) som bygger bo i dessa sluttningar.
Minnen från denna plats är inte endast från orchillaplockare, herdar och fiskare utan också från arbetet med att bygga en väg från La Aldea till Agaete (1934-1954). Här kom leden från La Aldea upp till denna historiska väg på 32 km. Den utstakades för 80 år sedan med stor svårighet, framför allt uppe vid Anden Verde, från vilken punkt vi idag kan betrakta det extraordinära perspektivet från La Aldea till Agaete.