Artenara är en idealisk plats för att besöka arkeologiska platser som visar hur urinvånarna levde. En av de främsta arkeologiska fyndplatserna i kommunen, som man inte bör missa, är Acusa, som består av grottor som använts för såväl boende som gravar. Även ett besök i grottorna, Cuevas de Caballero, rekommenderas, där de gamla kanariska fåraherdarna sökte skydd. Grottorna ingår i den gamla kanariska symbolvärlden.
Grottan Cueva de Los Candiles, är ytterligare en grotta som brukar besökas. Grottan finns i Artenaraberget och grottväggarna är dekorerade med ristningar.
För alla som kommer hit rekommenderas ett besök i kapellet för Jungfrun i Grottan (Virgen de La Cuevita), som mycket riktigt ligger i en grotta i en klippa, 400 meter från samhället. Kapellet byggdes på 1700-talet och är utrustat som en riktig kyrka med altare, predikstol, bekännelsebås samt kor, allt uthugget direkt i berget. Den enda helgonbilden i kapellet är Jungfrun i Grottan (Virgen de la Cuevita), ett helgon som visas stor hängivenhet såväl i samhället som på hela ön.
San Matías kyrkan är den nuvarande församlingskyrkan i Artenara. Den ursprungliga kyrkan byggdes här i början av 1600-talet, men efter flera års stridigheter med myndigheterna, påbörjades slutligen byggnationen av den nuvarande kyrkan i mitten på 1800-talet. De främsta sevärdheterna här är helgonbilderna av Jungfrun Rosario, Jungfrun Dolores, Sankte Matías och den helige Johannes.
Bland religiösa och historiska monument bör man även nämna Candelaria kapellet i Acusa, som under 1600-talet låg i en grotta, tills man byggde ett kapell 1679. Dock hamnade detta kapell under vatten då man 1960 byggde Candelaria dammen, och då byggdes det nuvarande kapellet. Här finns religiösa bilder av stort värde: Jungfrun av Candelaria, Kristus på korset (nyligen restaurerad), den helige Antonio av Padua, Jesusbarnet och Sankte Blas.
Artenaras naturomgivningar är en av kommunens främsta attraktioner. Artenara ligger i Naturparken Tamadaba, ett skogsområde med stor växtrikedom och ett naturskönt landskap. Tamadabaskogen är ett av de värdefullaste naturområdena i kommunen och på hela ön. Tamadabaskogen, som har en yta av 8 kvadratkilometer, har fantastiska vyer, vilka kan upplevas längs många av Artenaras vandringsleder. Det finns ytterligare ett naturskyddsområde, Parque Rural del Nublo, där tonvikten ligger på bevarandet av det gamla jordbrukslandskapet. Här har man också en fantastisk utsikt och man kan även uppleva den gamla jordbruksbygden.
Artenara är främst en inlandskommun. Men kommunens västra gräns går ända till havet och har alltså en liten kuststräcka där kommunens enda badstrand ligger: Punta Gongora eller Punta de Las Arenas.
Det är en liten, relativt okänd badstrand, dit man måste ta sig till fots då det saknas bilväg. Det är en strand med ljus sand som ligger i ett blåsigt område, vanligtvis med stora vågor. Detta är främst en nudiststrand.
Det finns många aktiva hantverkare i Artenara. Det är möjligt att besöka deras verkstäder och köpa traditionellt hantverk, främst keramik och kanariska handsydda dukar.
Kommunen har även ett hantverkscentrum samt keramikcentrum, som ligger i Lugarejo, och där det finns föremål utställda. Keramikerna arbetar leran på samma vis som de kanariska urinvånarna gjorde, och bränner föremålen i en slags kokgrop, istället för i ugn.
Köket i Artenara är präglat av dess läge i bergstrakterna. Här kan man äta smakrika rätter som grillat kött, killing, kanin i vinägrettsås (conejo al salmorejo) och stekt griskött. Och som aptitretare kan man avnjuta traktens goda ost (tillverkad av en blandning av get-,ko- och fårmjölk), saltkokt potatis med dippsås (mojo), ropa vieja (köttgryta), morcillas (blodkorv)...
I Artenara är grönsaksgryta med krasse (potaje de berros) en mycket vanlig rätt.
De vanligaste efterrätterna är bienmesabe, tillagad av bl.a. mald mandel, truchas rellenas (fyllda smördegsbakelser), marsipan, bollos de cuajada (bakverk) och tortillas de calabaza (pannkakor av pumpa).