Kommunens äldsta och viktigaste högtid är den som firar dess skyddshelgon, Festen för Santa Brígida. Den första lördagen i augusti firas en folkfest och gåvofest för helgonet, en tradition som funnits sedan 1957. Det kommer festdeltagare från kommunens alla byar med sina egna utsmyckade galavagnar, folkdräktsklädda festdeltagare, trollkarlar och folkmusikgrupper.
En annan festlighet är San Antonio som firas den 13 juni. Det finns många olika programpunkter, men den mest speciella är FLORABRÍGIDA, en utställning med blommor, växter och fåglar som har anordnats ända sedan 1975.
I trakten av La Atalaya firas helgonet San Pedro. Det är en traditionell festlighet där man bland annat går runt till keramikernas grottor med helgonbilden, Romería de las Antorchas (ung. Religiös folkfest med facklor).
I slutet av augusti firas en högtid i byn Las Meleguinas som heter La Bajada al Velero. Den går ut på att byborna samlas vid de gamla tvätthoarna och imiterar de gamla tvätterskornas syssla, under festliga förhållanden.
Kvällen innan Allhelgonadagen firas festen för de avlidna, Fiesta de los Finaos, i trakten kring El Madroñal. Byborna samlas för att umgås och man äter höstens frukter (varma kastanjer, äpplen, vin och anislikör). Man firar på samma sätt inne i själva Santa Brígida.
Santa Brígida kommun har haft många olika namn under historiens gång. På den förspanska tiden var namnet Sataute, vilket betyder palm. Andra namn som använts har varit: El Lugar de la Vega, La Vega, Vega de Abajo, Vega de San Antonio och numera Santa Brígida eller Villa de Santa Brígida.
Urinvånarna överlevde i denna trakt tack vare skogen. Därifrån hämtade de ved till sina ugnar där de brände keramik samt till eldstäderna samt trämaterial för att tillverka verktyg och husgeråd. Detta har man kommit fram till tack vare lämningarna vid de arkeologiska undersökningarna i La Atalaya och i grottan Cueva de los Canarios.
Santa Brígida spelade en viktig roll i Kanarieöarnas historia, då byn under en veckas tid fungerade som huvudstad och högkvarter för hela ön, då man kämpade mot och vann över den holländska armén, som leddes av amiral Pieter Van Der Does.
Santa Brígida grundades i början av 1500-talet. Efter erövringen av Gran Canaria, var la Vega en av de första kommuner som drabbades av utdelningen av mark och vattentillgångar. Dels för att marken var bördig och vattentillgångarna rikliga. men också av den anledningen att området inte låg så långt från huvudstaden, vilket glorde det lätt att ockupera jorden.
Landskapet förändrades fort då vinodlingarna, med sina vingårdar och vinpressar, bredde ut sig och blev den huvudsakliga inkomstkällan i Santa Brígida. Men även om vindruvorna utgjorde de huvudsakliga odlingarna odlades även annat, som till exempel spannmål som utgjorde basen i mathållningen, samt sockerrör, en viktig produkt under 1500-talet.
Tack vare de goda klimatiska förhållandena samt den produktiva jorden skedde en stor inflyttning till Santa Brígida, som blev en betydelsefull ort.
Under hela 1600-talet, och under de följande århundradena, fortsatte denna befolkningsökning. De byar och bosättningar som växte fram var: El Monte, La Atalaya, Las Cuevas, Las Goteras, Satautejo, La Angostura, Los Silos, Lomo Espino och Pino Santo. Santa Brígida blev så den tredje största orten, efter Las Palmas de Gran Canaria och Telde.
Santa Brígida som ligger i den nordöstliga delen av de inre delarna av Gran Canaria har en total yta på 23,81 kavdratkilometer. Kommunen har en stor höjdskillnad, mellan 350 meter över havet vid utloppet av Guiniguada och 900 m. över havet vid sluttningarna i Pino Santo.
Villa de Santa Brígida är en kommun med stor variation i sin landskapsbild, och framförallt en stor variation i sin flora. Samhället ligger vid en dalgång med vackra palmdungar, vilka under den förspanska tiden gav dess namn: Sataute.
Dagens Santa Brígida är ett resultat av ett förflutet som jordbruksbygd och dagens villaområden. Hit söker sig många som vill bo i fina villor med trädgård, långt från den stora stad som öns huvudstad har blivit. Denna bördiga jord där det förr växte så många inhemska växter, avspeglas i de lokala namnen: Monte Lentiscal (lentisco=bot. mastix), Los Olivos (olivträd), Madroñal (madroño=smultronträd), Pino Santo (pino=barrträd).
La Atalaya är en by med en gammal keramiktillverkningstradition. Här finns grottor uthuggna ur berget och trots den moderna utvecklingen har man lyckats hålla den gamla keramiker traditionen vid liv. I närheten ligger golfklubben och Caldera de Bandama, en vulkankrater med 1 kilometers omkrets, vilken bäst beskådas från utsiktsplatsen med samma namn som ligger på 574 meters höjd. Härifrån har också en bra utsikt över las Vegas, huvudstaden och Telde kommun.
Numera spelar jordbrukssektorn en mindre roll, främst på grund av att man bygger många bostadsområden på de gamla jordbruksmarkerna.
Handels- och turismsektorn har, tillsammans med framväxten av dessa bostadsområden, fullständigt förändrat kommunens ekonomi.
Men trots allt är vinproduktionen fortfarande viktig för Santa Brígida.