Vid ett besök i kommunen La Aldea de San Nicolás kan man passa på att se den traditionella kanariska arkitekturen i den gamla delen av byn. Hus av sten och lera från 1600- och 1700-talen och hus med balkonger från 1700-talet. som t.ex Casa del Balcón, det första huset i centrala byn, Casas Blancas och Casa del Corredor, det sistnämnda i samhället Tocodomán.
Ett populärt utflyktsmål är det Levande muséet (Museo Vivo). Här kan man uppleva den kanariska kulturen och traditionerna på riktigt. Tröskning med djur, brödbak i vedeldad ugn, mjölkning av får, provsmakning av färsk mjölk med gofio (majsmjöl) och ostframställning är några av de traditionella sysslor man kan se här.
Även det förspanska arvet är viktigt i La Aldea. På den arkeologiska fyndplatsen Los Caserones har man funnit en stor samling "stämplar" (pintaderas) och avgudabilder i lera och sten som numera finns utställda på Museo Canario. Man kan besöka gravröset i Lomo de Caserones (Playa de La Aldea).
Andra sevärdheter att rekommendera i Playa de La Aldea är de fyra mjölkvarnarna, både vind- och vattendrivna, kalk- och tjärugnarna samt destillationsapparaten för att göra rom, som var i bruk mellan 1936 och 1958.
Kommunens naturomgivningar är enastående och här finns flera vandringsleder där man kan njuta av det vackra landskapet på den västra sidan av ön. 90% av naturomgivningarna är skyddade områden.
Naturområdet Parque Rural del Roque Nublo är det största naturskyddsområdet på Gran Canaria och sträcker sig över kommunerna Tejeda, La Aldea de San Nicolás, Mogán, San Bartolomé de Tirajana, Artenara, San Mateo, Valleseco och Moya. I detta område ligger bergsformationen Roque Nublo, kännetecknande för ön Gran Canaria.
Naturområdet Parque Natural de Tamadaba sträcker sig över kommunerna Agaete, Artenara och La Aldea de San Nicolás, och är en av de äldsta geologiska formationerna på ön.
Naturområdet Reserva Natural Integral de Inagua (ett fullständigt naturreservat) är en pinjeskog som täcker det gamla bergsmassivet på den centrala-västra delen av ön, med en enastående utsikt. Området tillhör kommunerna La Aldea, Mogán och Tejeda, och är ett skyddsområde speciellt för fågellivet.
Slutligen finns även naturskyddsområdet Reserva Natural Especial de Güi-Güi, med speciella naturvärden, bestående av ett endemiskt växtliv och en säregen havsfågelfauna.
Längs den 33 kilometer långa kusten i La Aldea de San Nicolás finns stränder av stenar, små bukter, små grottor, sandstränder, etc. De flesta stränderna är svåråtkomliga och därför har de bavarats nästan helt orörda.
Stranden som ligger i byn, Playa de La Aldea, är den mest välbesökta. Stränderna, Playas de Tasarte och Tasartico, och speciellt Güi-Güi, ligger i natursköna omgivningar och har svart sand.
Det finns en ny generation av konstnärer, skulptörer, fotografer, författare, musiker och keramiker som gett La Aldea kommun ett rikt kultur- och hantverksliv.
Det finns flera familjer i La Aldea som kombinerar jordbruket med en liten hantverksproduktion för eget bruk och för den interna marknaden. De flesta sysslar med korgbindning och palmbladsarbeten och tillverkar hattar, korgar, mattor, etc.
Det finns möjlighet att besöka lokalen, Aula Etnográfica, där lokala hantverkare samlas och arbetar tillsammans.
Det säljs även hantverk i kaktusparken, Cactualdea.
La Aldea har en rik och varierad gastronomi. Här finns färsk fisk och skaldjur, kött, fisksoppa, mojo av kokt muräna, grönsakssoppor, etc. Ett speciellt omnämnande för maträtten som uppfanns i kommunen: Ropa Vieja de Pulpo (av bläckfisk, kikärtor, potatis, mm.)
Här finns även gott om tropisk frukt: kanariska bananer, papaya, mango, guayabo och avokado. Man gör sylt av tomater, papaya, mango och kaktusfrukt (tunos), samt efterrätter med samma ingredienser, dulce de mango, dulce de papaya, fruktkakor och småkakor.
Ostarna från La Aldea är av hög kvalitet, vilket gett resultat i olika ostutställningar, där man omnämnt den goda smaken.