Gran Canaria börjar inte vid strandkanten. Inte alls. Den börjar långt innan, dold under vattnet. På havets botten med dess rika orografi som omger hela kusten har gjort sitt till at ön fått benämningen Miniatyrkontinent.
Havet runt ön är en provkarta av hela planetens sju hav. Någon måste ha gjort sitt bästa för att samla en så komplett provkarta runt en och samma ö. För på Gran Canaria hittar dykaren jättestora väggar som slutar i breda djuphavsgravar, monumentala grund där en värld av marint liv exploderar, grottor av vulkaniskt ursprung, öknar av sanddyner med tusentals vrak... Kort sagt en fängslande sekvens av det bästa från varje ocean. Men, det finns något som är helt exeptionellt för ön för dem som dyker: temperaturen, som på Gran Canaria är ett kapitel för sig.
Atlanten som omger Gran Canaria formar sig som en handske för dykarens behov vilket dessutom är extraordinärt för denna latitud av jordklotet. På vintern omges den med högre temperatur än i månaderna mars, april då den är som lägst. De varma strömmarna som kommer med Golfströmmen ställer termometern på omkring 20 grader på ungefär 25 till 30 meters djup och detta mitt i vintern. Sedan ”sjunker” temperaturen till 18 grader på våren och går därefter upp igen och kan nå 26 grader på sommaren.
Inte ens ett gigantiskt värmeelement hade kunnat uppnå en sådan precision. Detta framkallar en logisk förvåning hos dem som haft turen att dyka här och som efter timmar under vattnet upptäcker att de med tunna neoprendräkter inte har någon känning av hypotermi.
Det är självklart att detta ‘submarina klimat’ inte enbart är en godsak för besökaren utan en lycklig tur för den marina faunan, en plats där en förkrossande representation av arter kan överleva. Havsålar i oändlighet, pedregales, barracudas, sköldpaddor, alfonsitos, hansrudor, tamboriles espinosos eller helgeflundror på upp till 30 kilo är några av de levande skatter som vattnen runt ön döljer.
Denna fest för sinnet kompletteras av ett stort antal artificiella rev utplacerade på strategiska punkter av institutioner som Las Palmas de Gran Canarias universitet och som agerar som utvecklare för en större explosion av liv.
Kombinerande mångfalden av vrakgods, nästan alla på tillgängliga djup som inte behöver dekompression, med en botten av stenblock som tjänstgör som gömställe för miljontals fiskyngel, ger detta som resultat ett saltstänkt Gran Canaria, ett önskeobjekt för mängder av europeiska dykare som här ser en möjlighet att fylla sina flaskor mitt i vintern.
Om vi till detta lägger tävlingar för dykare och undervattensfotografer, den stora mängd klubbar som kan stå till tjänst med allehanda utrustning, olika skolor överallt på ön, detaljerade kartor med de mest idealiska platserna för att dyka som utges av Cabildo de Gran Canaria och den perfekta kompatibiliteten med andra marina sporter blir resultatet att dykaren på Gran Canaria, endast några simtag från Europa, har en av de bästa bottnar i världen.